A vesekő

A vesekövesség (nephrolithiasis) a vizeletkiválasztó rendszer betegsége, melynek tünetei a vese kövei és a vesegörcs. A vesekövek lehetnek homokszemcse nagyságúak, de akár akkorák is, mint egy golflabda vagy egy tyúktojás. Lehetnek sárgás és barnás színűek.

vesefájdalom.

Tünetei:

A sokféle, különböző összetétel okozza, hogy léteznek kisebb és nagyobb vesekövek, és a nagyobb méretűek kevésbé képesek mozogni. Így aztán a vesekő tünetei nem mutatkoznak meg. Ha nem okoznak problémát, fájdalmat, sokszor más betegséggel kapcsolatosan derül ki a jelenlétük, amikor hasi ultrahangot végeznek a páciensen.

Leggyakoribb a kalciumtartalmú kövek előfordulása, de vannak húgysavkövek és ún. struvit kövek is – utóbbiak viszonylag gyorsan terebélyesednek és előbb okoznak tüneteket: korallkővé fejlődnek. A vesekő görcsös, nagyon erős fájdalmat okoz. Ritkán fordul elő, hogy hozzájárul komoly fertőzés vagy súlyos vesebetegség kialakulásához.

Gyakoribb a férfiak, mint a nők körében – a vesekövesség főként örökletes tényezők és a nem megfelelő táplálkozás miatt jelentkezik. Akár kisgyermekeknél is előfordulhat, de 20 és 40 éves kor között sűrűbb az esetek száma.

A leggyakrabban a vándorló vesekővel van gond, ez okoz ún. veseköves rohamot. Erős, görcsös fájdalom jelentkezik, mely a deréktájékról indul és kisugárzik a combokba, a hólyag és a nemi szervek irányába. A fájdalmat általában csak kábító erejű gyógyszerrel lehet elviselni. Csak akkor csillapodik, ha a kő bekerül a hólyagba, majd távozik abból. A jellegzetes, véres vizelet akkor tapasztalható, ha a vesekövek a nyálkahártyát megsértik.
Sok esetben a vesekő tünetmentes, ilyenkor a vesemedencében helyezkedik el és elfolyási akadályt nem okoz.

A vándorló kő jellegzetes, könnyen felismerhető úgynevezett veseköves rohamot okoz. Éles, szúró, illetve görcsös fájdalom mellett hányinger, sokszor hányás jelentkezik. A görcs a vesék körül kezdődik, deréktájékon és férfiaknál a herékbe, combra, a nőknél a nagyajkak és a hólyag felé sugárzik. A fájdalom erőssége – mindkét fájdalmat átélt nők beszámolói alapján – a szülési fájdalomhoz hasonlítható, a görcsölő beteg sokszor kábító fájdalomcsillapítóra szorul. A kövek a nyálkahártyát felsérthetik, ezért gyakori a véres vizelet. A görcs a kő hólyagba kerülésekor hirtelen jelentősen enyhül, a hólyagból való kijutás már jóval kisebb fájdalommal jár. A kő beékelődhet a vizeletelvezető apparátus valamely részébe, és ott pangást okoz, ilyenkor jön létre a veseköves roham.
A húgyúti pangás következménye fertőzés lehet, súlyosabb esetben akut veseelégtelenséghez vezethet.

vesekő.

Mi a vesekő leggyakoribb oka?

Szervezetünkben a vese az anyagok kiválasztódását segíti, melyek a vizelettel távoznak, és így megmarad a testben az egyensúly. De ha valamely anyagból túl sok választódik ki, és a vizeletben olyan mennyiségben van jelen, hogy már nem oldódik megfelelően, kialakulhat a vesekő.

Ennek oka lehet kóros veseműködés, anyagcserezavar (genetikai okból is), de ugyanúgy képződhet vesekő, ha a vizelet pang – például, mert nagyon keveset vagy egyáltalán nem mozgunk. Krónikus húgyúti infekció is lehet a vesekőképződés oka.

Aki nem szeretne vesekövet, annak ügyelnie kell a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre. Ha ez nem elegendő, sűrűbb a vizelet, és esélyesebb a vesekő kialakulása – mely jóval gyakoribb az olyan országokban, ahol bőven van mit enniük az embereknek. Hiába távolítanak el egy követ, ha az illető nem változtat életmódján, öt éven belül általában újabb kőképződésre számíthat.

A fájdalom jellegéből adódóan nem nehéz megállapítani, hogy valakinek veseköve van, de a hasi ultrahang elvégzése kell a pontos diagnózishoz. Vizeletvizsgálat is szükséges. Ha húgyúti pangásra gyanakszik az orvos, kontrasztos urográfiára küldi a beteget. Vesekő esetén fontos követni a vérben a kalcium, valamint a húgysav szintjének alakulását, de a karbamid- és kreatinin értékekét is.

vesekövek.

A vesekövek típusai:

Leggyakoribbak kalciumtartalmú kövek, az esetek több mint 60 százalékában ezt találjuk. Ezek közül is kiemelendő a kalcium-oxalát kő, melyet többnyire a szervezetben képződő oxalát és a kalcium magas vizeletkoncentrációja okoz. Kezelésében szerepe lehet a diétának. Meglepő módon nem a kalciumbevitelt kell csökkenteni – bár a túlzott bevitel nem kedvező -, hanem a konyhasófogyasztást kell minimalizálni.

A húgysavkövek (a kövek 15%-a), a cisztinkövek (mindössze 1%) gyógyszeresen is oldhatók. A hús, magas húgysavtartalmú ételek fogyasztásának csökkentésével a húgysavkő kialakulásának esélye csökken.

Érdekes kőtípus a struvitkő, mely magnézium-ammónium-foszfát kristályokból áll. Az összes kő mintegy tizede ilyen. Ezek a húgyúti fertőzéseknél elszaporodott baktériumokban képződő ureáz enzim hatására alakulnak ki. Kezelésükben ezért az antibiotikumoknak is nagy szerepük van. A struvitkövek rendkívül gyorsan nőnek, leggyakrabban ezek képezik az egész vesemedencét kitöltő, úgynevezett korallköveket.

Megelőzés:

A vesekövesség igen elterjedt megbetegedés. Kialakulásának számos oka lehet, elsősorban az öröklött hajlam, a kevés folyadékfogyasztás, a stressz, emellett mellékpajzsmirigy-betegség, illetve táplálkozási okok állhatnak a kialakulás hátterében.

A genetikai hajlamot befolyásolni ugyan nem lehet, ám a vesekő kialakulását a megelőző életmóddal igen. Fontos megjegyezni, hogy attól még, hogy a felmenő családtagok körében nem tudunk vesekövességről, az nem jelenti azt, hogy nem volt vesekövük, hiszen 30-40 évvel ezelőtt az ultrahangvizsgálat, a szűrés egyáltalán nem volt elterjedve, így lehet, hogy a vesekövesség szerencsés módon észrevétlen maradt, de sajnos még sokszor napjainkban is előfordul, hogy a fel nem fedezett vesekövesség a vese működésének a leállását okozza.

A bőséges folyadékfogyasztás alapvető a vesekövesség megelőzésében. Erre főleg a nyári hónapokban fontos odafigyelni, amikor a fokozott verejtékezéssel szinte észrevétlenül lesz a szervezetünk folyadékhiányos. Ilyen esetben a vesékben kiválasztódó vizelet koncentrálttá válik, és így a benne lévő mikroszkopikus kristályok összecsapódnak, ami vesekő kialakulásához vezet. Egy egészséges felnőtt napi folyadékszükséglete minimum 2 liter , ez természetesen fokozott izzadással járó tevékenység, illetve hőség esetén jóval több kell hogy legyen.

Folyamatos stresszes életmód esetén a vesén átáramló vér mennyisége csökkenhet, ami szintén a vizeletkiválasztás csökkenését, a vizelet koncentrálódását okozhatja, ezáltal elősegítve a vesekő kialakulását. Ilyenkor fontos, hogy stresszmentesebb életmódra törekedjünk, a sok folyadék fogyasztásával pedig növelhetjük a vesék kiválasztását.
A magnézium és vízhajtó hatású összetevőket tartalmazó készítmények ilyenkor különösen javasoltak.

Akinek már volt veseköve, az számíthat arra, hogy kövei kiújulnak . Éppen ezért olyanoknál, akiknek már volt vesekövük, különösen fontos a megelőzésre való törekvés. Ez történhet az étrend módosításával: pl. kalcium tartalmú kövek esetén a tejtermékek, kakaó, csokoládé, spenót túlzott fogyasztásának kerülése, húgysavkövesség esetén a húsfélék, főleg a vadhús és a vörös húsok kerülése.

Léteznek olyan gyógyszerek, melyek megakadályozzák a bélből a kalcium felszívódását, ezáltal segítik a kalciumot tartalmazó kövek kialakulásának megelőzését. A húgysavkövek kialakulásának megelőzésére a vizelet vegyhatását lúgosító tabletták ismertek.

Bármilyen összetételű korábbi kő, vagy meglévő vesehomok esetén célszerű lehet általános vízhajtó és görcsoldó hatású anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítők fogyasztása is. Emellett általánosan segít a megelőzésben a sószegény étrend és a rendszeres testmozgás is.

gyógytea.

Természetes gyógynövények megelőzésre, kezelésre:

Erdei aranyvessző

Az erdei aranyvesszőt mint vesebetegségek kiváló gyógyszerét dicsérik. Virágzata és levelei hűsítően hatnak, és mivel vízhajtó, minden vese- és hólyagbántalomra ajánlható.

Korpafű

Használható vesehomok és vesefájdalom ellen.

Közönséges galaj

A galaj teája tisztítja a vesét. A népi orvoslás javallja vesehomok és kőbántalmak ellen.

Madársóska

A madársóska főzete ajánlott vesegyulladás esetén.

Sárga árvacsalán

Az árvacsalán ajánlott hólyag meghűlése és vesebetegség esetén. Vesegyulladás és művesekezelés esetén nagyon jó eredmény érhető el a sárga árvacsalán, a közönséges galaj és az aranyvessző egyenlő arányú keveréke.

Csalán

Számos jótékony tulajdonsága mellett vese-és hólyaghomok képződése ellen is hatásos lehet.

Mezei zsurló

A népi gyógyászatban régóta megbecsült helye van a vese-és hólyag megbetegedésekor gyakorolt gyógyhatása miatt. Vesehomok, vese- és hólyagkő esetén forró ülőfürdőt kell venni, közben meleg zsurlóteát kortyolgatni.

Mi történik mentális szinten?

Gondolataink és érzéseink lenyomatokat hagynak fizikai testünkön és szerveinken, befolyásolva azok működését. Fizikai szinten a vesénél történik meg a salakanyagok elengedése. Mentális szinten is gyakran halmozunk fel, salakot gondolataink által. Ezek, ha nem kerülnek időnként elengedésre, akkor besűrűsödnek és lelki salakként lerakódnak. Ezen lelki méreganyagokra a vese a legérzékenyebb. A vesemedence valóságos gyűjtőhelye a bekövült merev gondolatoknak és érzéseknek, amelyek a múltból származnak. Azon gondolatoknak, amelyeket rég fel kellett volna dolgozni, és szabadjára engedni. Időnként ezek a megrekedt gondolatminták lökéshullámok formájában távoznak a szervezetből (vesegörcs), jelezve hogy fel kell hagyni a merev görcsös múltbéli ragaszkodásokkal.

Mi történik spirituális szinten?

Spirituális szinten a vese, mint páros szerv a párkapcsolat szimbóluma, a szerelmi és szexuális kapcsolat egyensúlyáról tanúskodó szerv.

Energiáit a gyökér és szakrális csakrákból kapja és meridián megfelelője a vese meridián. Ha ezen energiaközpontok energia áramlása csökken, akkor ez hozzájárul a többi kismedencei szerv funkció zavara mellett a vesefunkciók megváltozásához és kövek kialakulásához.

A párkapcsolati és szerelmi élet egyensúly zavara esetén a felgyűlt, ki nem mondott, fel nem dolgozott elfojtott érzések és gondolatok, nemcsak a párkapcsolat pangásához, aztán megkövesedéséhez vezetnek, hanem értelemszerűen a vese folyadék pangásához, lerakódásához és be kövesedéséhez is. A kapcsolat elakadását hűen tükrözi a vesekő elakadásával járó görcsös fájdalom, jelezve számunkra hogy kapcsolati egyensúlyunk megromlott.

A vese annak minden fizikai és lelki funkciójával együtt tehát marad egy jó útjelzője élet és táplálkozási stílusunknak, kapcsolati harmóniáknak, flexibilitásunknak, jelezve annak fontosságát, hogy nemcsak a fizikai méreganyagoktól, hanem a lelki salaktól is meg kell időnként szabadulnunk.

Forrás: hazipatika.com, filantropikum.com, napidoktor.hu, vesebetegseg.hu, vesekomegelozes.hu
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: