A tyúkszem

Lábunk folyamatos és nagyfokú terhelésnek van kitéve. Nagyarányú igénybevétele miatt sok probléma jelentkezhet ezen a testrészünkön. Az összes probléma közül a tyúkszem napjainkban igen elterjedt.

A lábproblémák szinte minden esetben egyszerre jelentenek egészségügyi és esztétikai gondot is, olyan lábprobléma nincs, ami ne lenne szemmel látható. A lábproblémák lehetnek bőrhöz kapcsolódó problémák, mint például a tyúkszem, a szemölcs, bőrkeményedés, bőrgomba.  Kapcsolódhatnak a körömhöz, ilyen nagyon gyakori probléma a körömgomba, valamint a körömbenövés, a vadhús néven talán ismertebb. És vannak egyéb problémák, amik végül is a láb leterheltségéhez köthetők. Ilyen jellegű a duzzadt láb, a visszeres, itt az érrendszer problémás működése jelenik meg. Illetve nagyon gyakori gondot okoz a vizes láb, ennek kialakulása viszont több okból is fakadhat.

Láb ujjak.

A tyúkszemek, ahogy a bőrkeményedés, az elhalt bőr felhalmozódásából és megkeményedéséből alakulnak ki. Tölcsér alakú közepük van egy ponttal, ami az alatta elhelyezkedő ideget nyomja, ezáltal fájdalmat okozva.
A tyúkszem nagyon elterjedt, elsősorban az ujjak felső részén alakul ki, de megjelenhet az ujjak oldalán és végén is. Elfertőződhetnek, begyulladhatnak ha sokáig dörzsölődnek a cipőhöz. Az ujjak között kialakult tyúkszemet puha tyúkszemnek nevezik.

Leggyakoribb okozói lehetnek a szűk lábbelik, magas sarkú cipők, szoros zokni vagy harisnya, eldeformálódott ujjak vagy ha az ujjak egy bő cipőben előre és hátra mozognak járás közben. A nem kezelt tyúkszem akár fekély kialakulásához is vezethet.

Tyúkszemeknek két fajtája van.

A lábujjak között megjelenő tyúkszemek általában puhák, míg a lábujjak ízületei fölött kialakult tyúkszemek kemények. A tyúkszem két részből áll: egy egyre növekvő felszíni rétegből (ami tulajdonképpen bőrkeményedés) és egy lencsényi, tölcsérszerűen, ék alakban befelé nyomódó szarumassza magból. Ez a befelé elkeskenyedő bőrtüske a hegyével a csonthártya felé nyomul. Ha nem távolítjuk el időben a tyúkszemet, ez a bőrtüske akár a csonthártyát is elérheti emiatt ez a lábfelület be is gyulladhat, gennyesedés is létrejöhet. Amennyiben ez a szarumag idegeket, ereket ér, az minden lépésnél fájdalommal jár. Fontos addig elkezdeni a tyúkszem kezelését, amíg az fájdalmat nem okoz.

A valódi tyúkszem gyakran összetéveszthető a tyúkszemnek tűnő szemölccsel. A szemölcsöt viszont egy vírusfertőzés okozza. A tyúkszem és a szemölcs ránézésre, alakra és nagyságra megegyezik, és mindkettő fájdalommal jár. Külső tapintással is megkülönböztethetők: a tyúkszem lefelé a csont irányába nyomva okoz nagy fájdalmat, a szemölcs ellenben oldalról összenyomva a legfájdalmasabb. Ha leemeljük tetejét akkor viszont valóban látható a különbség. A valódi tyúkszemnek ekkor láthatóvá válik a sötét magva, míg a szemölcs esetében a metszetben kis pontok, elágazások találhatók. A kétféle elváltozás más-más kezelést igényel.

Kezelés és megelőzés

Szép lábak.A tyúkszemet egy nagyon egyszerű módon lehet megelőzni és kezelni. Megfelelő lábbelit kell viselni, extra hellyel az ujjaknál. Kerülje a túl szűk vagy túl bő cipőket, használjon orthotoic betétet, ami sokkelvezető anyagból készült. Szintén kerüljük a szoros zokni és harisnya viselését.

Használjon tyúkszemtapaszt vagy nyomásvédő tapaszt, ami megakadályozza a további dörzsölést, és csökkenti a fájdalmat.

Az elhalt hámrétegeket fürdés után gyógyszertárakban, drogériákban kapható sarokreszelővel óvatosan távolítsa el.

Ha a tyúkszem mindig ugyanazon a helyen alakul ki, ajánlott nyomásvédő tapaszt hordani.
Az ápoló lábkrémek és a gyakori lábfürdő puhává teszi a bőrt, így nehezebben alakul ki tyúkszem.

Patikákban kapható ecsetelőkkel kezelje a tyúkszemet, ezek szalicilsavat tartalmaznak, ami feloldja a tyúkszem hámrétegeit, így azok könnyen eltávolíthatóak lesznek. Vigyázzon arra, hogy az ép bőrfelület lehetőleg ne érintkezzen a szerrel, ennek érdekében valamilyen zsíros krémmel kenje be a tyúkszem körüli területet kezelés előtt, vagy ragassza le ragtapasszal.

A nem múló tyúkszemet pedikűrössel vagy orvossal távolíttassa el. Cukorbetegek és érelmeszesedésben szenvedők mindenképpen forduljanak orvoshoz ezzel a problémával.

Milyen más esetben szükséges még orvoshoz fordulni?

Ha a panaszok nem szűnnek.
Ha egyre több tyúkszem alakul ki (ilyenkor valószínű, hogy nem is tyúkszemről van szó, sokkal inkább szemölcsről).
Ha a lábon nyílt sérülések alakulnak ki, melyek nem gyógyulnak.

Ne feledjük az egészséges és szép láb titka a rendszeres ápolás. Fontos tudnunk, hogy mint általában minden lábproblémát, úgy a tyúkszemet is könnyebb megelőzni, mint a már meglévőt kezelni.

Forrás: webbeteg.hu, tyukszem.hu, tyukszem.tuddmeg.com
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: