A köhögés

Köhögés.

A köhögés soha nem normális állapot, annak mindig oka van, amit fel kell deríteni: ez lehet egy megfázás, de állhat komolyabb betegség is a háttérben.

A köhögés maga nem betegség, hanem tünet: akkor keletkezik, amikor a tüdőből zárt hangrés mellett, a légzőizmok erőteljes összehúzódása során, nagy mennyiségű levegő nagy sebességgel áramlik ki. Az így keletkezett nyomásnövekedés, pedig hirtelen kinyitja a hangrést. Célja, hogy a légutakba került anyagot (köpetet vagy idegen testet) eltávolítsa.

A köhögést kiváltó okok

  • Leggyakrabban a köhögés hátterében, a felső- (ritkábban az alsó-) légutak gyulladásos megbetegedései állnak (torok-, gége-, légcső-, hörgő- és tüdőgyulladás), melyek kórokozói leginkább vírusok, baktériumok, ezeken kívül különleges – igen ritka – esetekben gombák.
  • A dohányosok és az asztmások köhögése is a légutak – idült – gyulladására vezethető vissza, továbbá 
    a mellhártya gyulladása és a tbc is köhögéssel jár.
  • Köhögést okoznak egyes jó- és rosszindulatú daganatok, leggyakrabban a tüdő rosszindulatú daganatai, ezen kívül a gége, a mellhártya, a mellüreg tumorai.
  • Köhögéssel járhatnak különböző heveny és idült szívbetegségek.
  • Köhögést okoz a légutakba került idegentest, például félrenyelés kapcsán.
  • Előfordulhat köhögés pszichés alapon, mint feszültséget levezető, krákogó jelenség, vagy hisztéria talaján kialakult kínzó köhögési roham.
  • Régebben gyermekeknél fordult elő a húzó jellegű szamárköhögés, ám mióta az ellene kifejlesztett védőoltás a kötelező védőoltások közt szerepel, ezzel a betegséggel már nem találkozunk.

A száraz köhögés

A száraz köhögés, azaz az improduktív köhögés a felső légutak nyálkahártyájának jellegzetes válaszreakciója különböző károsító ingerekre. A száraz köhögés olyan károsító tényezők miatt lép fel, ami kvázi nem távolítódik el a légutakból a kifelé áramló levegővel, folyamatosan fenntartva a kínzó, száraz köhögést.

A nátha és megfázás alapvetően vírusos felsőlégúti fertőzés. Ennek megfelelően, ha a nátha és megfázás kapcsán köhögés is szerepel a tünetek között, az száraz köhögés. Egészen addig, amíg a betegség elhanyagolásával a száraz köhögés átvált hurutos köhögésre, mert bakteriális felülfertőződés következett be!

Száraz köhögés.Száraz köhögés okai:

vírusfertőzés
vírusos tüdőgyulladás
atípusos tüdőgyulladás
légcsőgyulladás
egyszerű nátha, megfázás
dohányfüst (aktív vagy passzív)
asztma
száraz levegő
reflux betegség
hideg levegő
hirtelen hőmérséklet változás
gyulladásos folyamat
gyógyszer mellékhatás (ACE gátlók, inhalációs gyógyszerek, stb.)
tumoros megbetegedés
mechanikai inger
influenza
adenovírus fertőzés

A száraz köhögés mivel folyamatosan fenn áll, a beteg egy idő után kifárad és nagyon megterhelő lehet számára. Különösen igaz ez a kisgyermekek esetében, valamint az egyébként is legyengült állapotban lévőkre, idős betegekre.

A száraz köhögés megszüntetésének két módja van; vagy magát a betegség illetve köhögés okát szüntetjük meg vagy köhögés csillapító gyógyszert adunk a betegnek. Ha a kézenfekvő ok vagy okok megszüntetése után pár nappal még mindig nem múlik a száraz köhögés, mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Mi történik köhögéskor?

Ha a régi cukorkareklám mintájára fogalmazzuk meg, mi a köhögés szerepe a szervezetben, egyszerűen ennyi:
a köhögés az alsóbb légutak kéményseprője.

A légutak megtisztítására szolgáló, igen fontos védekező reflex. Az idegen anyagot kb.1000 km/óra sebességgel űzi ki a hörgőkből.

Köhögő férfi.

A köhögés önmagában nem betegség, hanem annak kísérő tünete. Bár sokszor nagyon kellemetlen, mégis hasznos jelenség. Sokféle formában mutatkozhat. A köhögés csillapítása sok esetben a betegség kezelésének része, de van, amikor kifejezetten káros, hiszen a váladék nem tud a légutakból kiürülni.

Megkülönböztetünk száraz, hurutos, mély és felületes köhögést.

Mostanában sokan köhécselnek napokig, szárazon, fájdalmasan. Fontos, hogy ha nem javul az állapot, mutassuk meg orvosnak a torkunkat, mert a köhögésnek sokféle oka lehet. Intő jel az is, ha valaki fullad, vért köp, vagy indokolatlanul rossz a közérzete.

Természetes gyógymód – gyógyteákkal a gyógyulásért

Számos gyógynövénnyel csillapíthatjuk köhögésünket.
Ezek lehetnek: hársfa, kamilla, kakukkfű, bodza édeskömény, ánizs – tea formájában elfogyasztva.

A martilapulevél és édesgyökér keverékéből készített tea oldja a hörgőkben letapadt nyálkát, így megkönnyíti a köhögést. Csészénként 1 teáskanál teakeveréket önts le némi forró vízzel, és 10 perc után szűrd le. Az ajánlott napi adag 3 csésze.

A jótékony hagymalé is hatásos: Fél liter vízben megfőzzünk tiszta, de héjjal rendelkező hagymát. Teljesen puhára. Majd hagyjuk állni fél -1 órát, és leszűrés után kicsi mézzel ízesítve fogyaszthatjuk.

Fekete retek: egy feketeretket este kivájunk, átcsorgatunk rajta egy pohárba egy kiskanál mézet, és reggel a mézes -f.retkes levet elfogyasztjuk.
De le is reszelhetjük, ezután kinyomkodva a levéhez mézet adunk és azt fogyasztjuk el.

Köhögés elleni szirup:

250 ml vízben 1 kávéskanál szárított zsályát, 1 kávéskanál kakukkfüvet, 100 gramm aprított hagymát és 100 gramm barna kandiscukrot elvegyítünk, s lassan addig főzzük, ameddig a cukor felolvad. Egy kávéskanál szárított lándzsás útifüvet még hozzáadhatunk, mivel a köhögési ingert csillapítja, a szirupot viszont keserűbbé teszi, vagy 1 kávéskanál nyálkaoldó lókörömfű is belekeverhető. A keveréket még melegen csavarosan záródó, 450 ml-es üvegbe szűrjük és lehűtjük. Ez a szirup hűtőszekrényben 1 hétig eláll.
Hároméves korig naponta 3-szor 1-2 kávéskanálnyit adjunk. Három éven túl naponta 3-szor 1 evőkanállal, a köhögés javulásáig. Iskoláskortól naponta 3-szor 2 evőkanállal.

A köhögés, a felső légúti hurut részjelensége gyakran nehéz szituációkban lép fel, amikor mindenből elegünk van. Túlterheléskor, amikor szeretnénk visszavonulni, pihenni, egyedül lenni egy keveset. Szimbolikus értelemben a meghűlés azt jelenti: „hagyjatok engem békén, nem akarok érintkezni, kapcsolatot teremteni senkivel.” Ez az első hallásra meglepőnek, talán erőltetettnek is tűnhet, de gondoljunk csak arra, hányszor mondtuk már: „Ne gyere a közelembe, náthás vagyok, megfertőzhetlek.” A jelen pillanatban mindenből – és mindenkiből – elegünk van, ezt azonban rendszerint még magunknak sem merjük bevallani. Célunkat azonban így is elérjük, az emberek megértően távol tartják tőlünk magukat, és így lehetőségünk van kivonni magunkat egy időre a megterhelő helyzetből.

Az állandó, rendszeres krákogás, köhécselés hátterében rendszerint lelki okok húzódnak meg. Sokan „köszörülik a torkukat”, és ezzel hívják fel a figyelmet arra, hogy mondani kívánnak valamit. Aki azonban állandóan krákog, köhécsel, az voltaképpen olyan „hozzászólást” jelent be, amire sohasem kerül sor. Mondani szeretne valamit, de már a kezdet kezdetén elakad. Gyakran kritikára, ellenvéleményre utal, amit az ember nem mer kimondani. Máskor belső, érzelmi feszültség jele lehet, így akarunk túladni olyan törekvéseinken, amelyeket veszélyesnek, idegennek érzünk.
A krónikus köhögés néha az elfojtott harag jele, olyan érzelmeké, amit a beteg nem vállal, nem mer szavakban kifejezni.

A hörghurut:
Nem érzel elég lelki erőt életed megváltoztatásához, vagy nem hagyod, hogy az életed változzon.
Az elengedés, a hagyás helyett a görcsös akarást választod. Ahhoz, hogy az életed „magától” változzon, neked nagyon aktívan részt kell venned benne. Olyan légkört kell teremtened, hogy az életed változásai elé került akadályok elhárulhassanak.

Forrás: patikamagazin.hu, wellnesscafe.hu, webbeteg.hu
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: