Változik a korral az „íz ízlés”, legalábbis a patkányoknál

A fiatalabb patkányok jobban szeretik a több édes és umami, vagyis „ötödik ízt” tartalmazó ételt és idegenkednek a keserűbbektől az idősebb állatokhoz képest – derítette ki egy kutatás, amelyet a táplálkozás-magatartás tanulmányozását célzó társaság éves találkozóján mutattak be.

Patkány.

„Tudomásunk szerint ez az első tanulmány, amely megmutatja, hogy a keserű ízektől való idegenkedés csökken a korral, legalábbis a patkányoknál” – közölte Inui-Jamamoto Csizuko, az Oszakai Egyetem kutatója.

Az ízérzékelés egy rejtélyes és bonyolult dolog, a kutatók egyelőre keveset tudnak arról, miként működik.
Az emberi nyelv öt ízt képes megkülönböztetni, ezek az édes, a keserű, a savanyú, a sós és az umami. Az utóbbi azt a kellemes, finom ízt takarja, amelyet különféle aminosavak váltanak ki. Ugyan a legtöbb ember érzékeli, hogy az ízek kedvelése változik a korral, azt azonban nem tudni, hogy ez miért van így.

Hogy megértsék, miként változik az ízekhez való viszony a korral, Inui-Jamamoto és munkatársai patkányok táplálkozását vizsgálták öt korosztályban egészen fiataltól az idős korig. Megmérték azt is, hogy az állatok mennyi folyadékot fogyasztottak, édes, sós, keserű, savanyú és umami ízben.

Az idősebb patkányok kevésbé szívesen fogyasztottak édes és umami ízeket, és a fiatalabbakhoz képest kevésbé kerülték a keserű ízeket. A kutatócsoport az idősebb patkányoknak nagy és alacsony koncentrációjú oldatokat adott, amiből kiderült, hogy az idősebbeknek alacsonyabb az ízérzékenysége.

Ezután a kutatócsoport megvizsgálta azokat az idegeket, amelyek az ízlelőbimbóktól küldenek elektromos jeleket a szájból az agyba, és azt találta, hogy ezek aktivitása nem változott a korral. „Azt reméltük, hogy a perifériális ízlelőrendszernek köszönhetőek ezek a változások az ízeket illetően” – hangoztatta Inui-Jamamoto. A kutatók folytatják tanulmányukat, azt remélve, hogy ki tudják deríteni, mi okozza ezt a változást az ízeket illetően.

Forrás: MTI
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: