Valódi világrendezvény Budapesten

A Föld.

Száznál több résztvevő országgal valódi világrendezvénynek ad otthont november 16. és 19. között Budapest, az immár ötödször megrendezendő Tudomány Világfóruma (WSF) az idei uniós elnökség mellett a legjelentősebb nemzetközi esemény Magyarországon – hangsúlyozta Pálinkás József az MTI-nek.

A világfórumot A tudomány átrajzolódó világtérképe (The Changing Landscape of Science) témában a Magyar Tudományos Akadémia az UNESCO-val, a Nemzetközi Tudományos Tanáccsal (ICSU), valamint a Science folyóiratot kiadó Amerikai Tudományfejlesztő Társasággal (AAAS) együttműködésben szervezi. Ötszáz felett van a külföldi regisztráltak száma és 200 felett a magyar résztvevőké.

„A legkiválóbb kutatókat, köztük Nobel-díjasokat és a legbefolyásosabb döntéshozókat várjuk Budapestre” – mutatott rá Pálinkás József. Ismertetése szerint a világfórumot Orbán Viktor miniszterelnök nyitja meg, felszólal Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója, a záróülésen pedig Schmitt Pál köztársasági elnök mond beszédet, és a résztvevőkhöz videoüzenetet intéz Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára.

Mint hangoztatta, a WSF egyedülálló rendezvény. „Az egyetlen tudományos fórum, amely nem csupán egy-egy szakterületre fókuszálva, hanem a lehető legtágabb keretben, folyamatos párbeszédet folytat a társadalommal és a politikai döntéshozókkal a tudomány szerepéről, a tudományos felfedezések etikai, környezeti, gazdasági, szociális és kulturális következményeiről” – magyarázta.

Pálinkás József az idei WSF témaválasztásával kapcsolatban elmondta, hogy három értelemben – földrajzilag, társadalmilag és tematikailag is átalakult a tudomány világtérképe. Egyrészt új tudományos nagyhatalmak jöttek létre, például Brazília, India, Kína, Dél-Korea, vagy Malajzia.

„Ázsia és Dél-Amerika jelentős fejlődést ért el az utóbbi időszakban. Tudatos fejlesztésről van szó, ezek az országok ugyanis felismerték, milyen nagy jelentősége van a tudományos bázisnak, amelytől elrugaszkodva fejleszthető az ipar, a gazdaság” – fogalmazott az MTA elnöke.

Társadalmi értelemben is nő a tudomány szerepe, amely mindennapi életünket befolyásolja, jobbítja. A világfórumon tematikus értelemben az új tudományágak jelentőségére és várható eredményeire mutatnak rá, ilyen a rohamlépésekkel fejlődő agykutatás és genomika. Másrészt erősíteni kell például az ökológiai és az energetikai kutatásokat ahhoz, hogy biztosítva legyenek az emberiség energiaszükségletei, ugyanakkor megóvjuk környezetünket.

Pálinkás József kitért az orvosbiológiai kutatásokra is, példaként a világfórumon a Német Tudományos Akadémia, a Leopoldina által a fertőző betegségekről szervezett ülést említve.

„Azt tapasztaljuk, hogy Európában újra feltűntek az elfeledettnek hitt fertőző betegségek, másrészt beszélni kell az antibiotikumokkal szemben ellenálló kórokozókról, ami egyre súlyosabb gondot jelent” – mondta.

A WSF céljai között említette az MTA elnöke, hogy hangsúlyozzák a tudományos eredményeken alapuló döntéshozatal szükségességét.
A további tervekkel kapcsolatban Pálinkás József elmondta, hogy a többpólusúvá váló tudományos világ változásait figyelembe véve 2011-től négyévente más-más országban rendezik a Tudomány Világfórumát. A következő, 2013-as WSF házigazdája Brazília lesz. Ugyanakkor, felértékelve a budapesti helyszín jelentőségét, a világfórum négyévente visszatér a magyar fővárosba.

Tudomány Világfórumát 2003-ban rendezték meg első ízben Tudás és társadalom mottóval. A 2005-ös WSF mottója Tudás, etika és felelősség volt, 2007-ben Befektetés a tudásba jelszóval szervezték az eseményt, a 2009-es mottó pedig Tudás és jövő volt.

Forrás: MTI
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: