Érzelmi teszttel jósolnák meg a házasságok tartósságát

A partner képének látványára adott ösztönös érzelmi válasz jól jelezheti, mennyire lesz tartós a házasság – írta a BBC hírportálja a Science tudományos folyóiratban közzétett tanulmányt ismertetve.

házasság.

Az új teszt a friss házasok egymás iránti ösztönös érzéseit méri fel, nem azt veszi figyelembe, mint mondanak másoknak vagy mit vallanak be saját maguknak – magyarázta James McNulty, a kutatás vezetője, a Floridai Egyetem tudósa.

A kutatók 135 házaspárt vontak be a tesztbe közvetlenül az esküvőjük után. Megkérték őket, hogy értékeljék a házasságukat a jó, rossz, kielégítő vagy nem kielégítő kifejezésekkel.

Ezután az új „szerelmi teszttel” megmérték, hogyan reagálnak ösztönösen a párjuk látványára. Ez úgy történt, hogy röpke három másodpercig megmutatták a teszt résztvevőjének a házastársuk fotóját, majd amilyen gyorsan csak tudott, válaszolnia kellett arra a kérdésre, hogy olyan szavak, mint a „nagyszerű”, a „klassz”, a „szörnyű” vagy a „félelmetes” pozitívak vagy negatívak-e. Válaszuk gyorsasága jelezte valódi érzéseiket.

A teszt az asszociáció pszichológiai elvén alapul. Az elmélet szerint a partner futólag látott képének hatására kerül az új házas pozitív vagy negatív lelki állapotba – magyarázta a kutató. Pozitív lelki állapotban volt a tesztben részt vevő személy, ha gyorsabban vágta rá, hogy a „nagyszerű” és a „klassz” szavak pozitívak, mint hogy a másik két melléknév negatív, és fordítva.

A kutatásban részt vevő új házasok mind azt mondták, hogy igen jól érzik magukat a házasságukban. A tudatalatti reakciók azonban ettől jelentősen eltértek – magyarázta James McNulty.

A kutatók ezután négy éven keresztül hathavonta újra megkérdezték a házaspárokat. Általában azt tapasztalták, hogy többen vallották magukat boldogtalannak néhány év elteltével azok közül, akiknek az ösztönös reakcióik negatívak voltak. Néhányan el is váltak.

„Mindenki azt akarja hinni, hogy jó kapcsolatban él, és az emberek erről meg is tudják győzni magukat. A teszt azonban a valódi, ösztönös érzelmeket azonosítja” – hangsúlyozta a kutató.

Forrás: MTI
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: