Egymillió évvel ezelőtt jöttek rá őseink a tűz használatára

Tüzet használó ősember.

Egymillió évvel ezelőtt, a feltételezettnél háromszázezer évvel korábban jöttek rá távoli őseink a tűz használatára – derítette ki egy nemzetközi kutatócsoport, amely az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) legújabb számában tette közzé eredményeit.

Michael Chazan, a Torontói Egyetem és Liora Koszka, a jeruzsálemi Héber Egyetem tudósa által irányított kutatócsoport faszénhamu mikroszkopikus nyomait fedezte fel állati csontokkal és kőeszközökkel együtt a dél-afrikai Wonderwerk-barlang egymillió éves üledékrétegében. Ez a tűz használatának legkorábbi nyomai – olvasható az eredményekről beszámoló EurekAlert tudományos hírportálon.

A Wonderwerk egy hatalmas barlang a Kalahári-sivatag szélén. Peter Baeumont, a dél-afrikai McGregor Múzeum kutatója irányításával végzett korábbi feltárások során bebizonyosodott, hogy a barlang hosszú időn át lakott volt.

A legújabb kutatási program keretében a nemzetközi tudóscsoport részletesen elemezte a korábbi leletanyagot, illetve folytatta a feltárásokat a Wonderwerk-barlangban. Az üledékvizsgálat, amelyet Francesco Berna és Paul Goldberg, a Bostoni Egyetem tudósai irányított, kimutatta az elhamvasztott növényi maradványokat és az elszenesedett csonttöredékeket.

A bizonyítékok fényében sokkal valószínűbb, hogy mind a növényi, mind az állati maradványok helyben váltak a tűz martalékává, mintsem a szél vagy víz sodorta volna be őket a barlangba. A kutatók kiterjedt felszíni elszíneződés nyomait is megtalálták, ami szintén a tűzrakás bizonyítéka.

A Dél-Afrikában található Wonderwerk-barlang.

„A vizsgálatok háromszázezer évvel korábbra tolták a tűz használatát. Ez azt jelzi, hogy a Homo erectus (felegyenesedett ember) már életvitelszerűen használta a tüzet” – hangsúlyozta Michael Chazan antropológus, a projekt társvezetője.

Mint kifejtette, a tűzhasználat fordulópontot jelentett az emberi evolúcióban.

Jól dokumentált, hogy milyen hatást gyakorolt távoli őseinkre a főtt ételre való áttérés, de a tűzgyújtás a közösség életét is befolyásolta. A tábortűz körüli szocializálódás lényeges szerepet játszott az emberré válás történetében” – vélekedett Chazan.

Forrás: MTI
Kép: ONGO, ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: