Baktériumok ellen fokhagyma!

Hatékonyabb baktériumok ellen a fokhagymaszármazék, mint egyes antibiotikumok.

Fokhagyma.

A fokhagyma egyik összetevője, a diallil-szulfid százszor hatékonyabb az emésztőrendszert megbetegítő baktériumokkal szemben, mint két hagyományos antibiotikum – idézte amerikai kutatók megállapítását a Scientific American című ismeretterjesztő portál.

A fokhagyma nemcsak az ételeink remek ízesítője lehet, de az emésztőrendszert megfertőző kártékony baktériumokat is. Xiaonan Lu, a Washingtoni Állami Egyetem munkatársa legalábbis az élelmiszermérgezést okozó Campylobacter jejuni baktériumok ellen jóval hatékonyabbnak találta a diallil-szulfidot, mint a ciprofloxacint és az erythromycint, két gyakorta alkalmazott antibiotikumot.

Részben az okozza a problémát a Campylobacter baktériummal való fertőzéseknél, hogy a kórokozó sejtjei olyan váladékot termelnek, amely biofilmként tartja együtt azokat. Ez a biofilm hozzátapad az élelmiszerekhez, valamint az ételek előkészítéséhez használt eszközök felületéhez, ami nagymértékben hozzájárul a kórokozó terjedéséhez.

A gyomorba és a bélrendszerbe jutva a Campylobacter hasmenést, lázat, fejfájást, hányingert okoz. Kezelését is az nehezíti, hogy biofilmet képez, mert az megvédi a baktériumokat az antibiotikumok támadásától.

A kutatók fokhagymából kivont diallil-szulfiddal és a két említett antibiotikummal kezelték a baktérium-biofilmet. Azt tapasztalták, hogy míg az antibiotikumok okoztak ugyan némi kárt a biofilmben, a fokhagymaszármazék sokkal gyorsabban hatott, és főként százszor kisebb koncentrációban. Igen gyorsan beszűrődött a biofilmbe, ahol enzimjeik működésének gátlásával elpusztította a baktériumokat.

Rossz hír, hogy a fokhagyma puszta elfogyasztása még nem öli meg a Campylobacter baktériumokat, ám a diallil-szulfidot a későbbiekben alkalmazhatják az élelmiszerek előkészítéséhez használt felületek fertőtlenítésére.

A tanulmányt a Journal of Antimicrobial Chemotherapy című szakfolyóiratban ismertették.

Fokhagyma.Közismert tény, hogy a fokhagyma segít a vérnyomás optimalizálásának elérésében is.

Különösen akkor fejti ki jótékony hatását a magas vérnyomásra, ha minden nap fogyasztjuk.

Kedvezően hat a magas vérzsír-szintre (koleszterin).
A fokhagyma serkenti a vérkeringést, javítja a szövetek vérellátását, gátolja az érelmeszesedést és a véralvadást, és csökkenti a menstruációs görcsöket.

Megnyugtatja a szapora szívverést, a szívizomgörcsökre is jótékony hatással van, és véralvadásgátló hatása révén segít megelőzni a szívinfarktust okozó vérrögök kialakulását.

Illetve hozzájárul a – például a trombózis kialakulásáért felelős – rettegett vérrögök felszívódásához. Jó hatású a vénás és visszérbetegségek, valamint aranyérpanaszok esetén is.

Azonban gyomorfekélyben vagy bélgyulladásban szenvedőknek egyáltalán nem ajánlott a fokhagyma fogyasztása!

Forrás: MTI
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hozzászólások

1 Hozzászólás - “Baktériumok ellen fokhagyma!”
 1. UniCafe szerint:

  Sajnos a nagy hipermarketek polcain lassan nem találunk mást csak Kínai fokhagymát.
  Ezért érdemes megnézni a termék származási helyét is a csomagoláson mert sokszor megtévesztő nemzetiszín szalaggal is ellátják a forgalmazók, de attól az még nem Hazai termék!

  Aki szeretné továbbra is megőrizni egészségét és eme csodás növény gyógyító hatásait kihasználni az csak Magyarországon termelt fokhagymát vásároljon!

  Látszólag több szempontból ideálisabb a kínai fokhagyma, mint magyar rokona. Az árak közötti különbség mellett feltűnnek a hatalmas, hófehér színű gerezdek, a kisebb, és itt-ott megbarnult magyar fokhagymák mellett.

  Valójában a kínai fokhagyma a mű-, és szerves trágyának, növényvédő szereknek és egyéb kémiai anyagoknak köszönheti egészségesebb külsejét. Olyan hajmeresztő hírek is felröppenek, hogy a fokhagymát kezeletlen szennyvízzel öntözik bizonyos vidékeken. Hormonokkal és egyéb kémiai anyagokkal akadályozzák meg a csírázást, ezért lesz gyengébb főzés során, ellentétben a magyar társával. A több ezer km-es távolságot a gamma sugárzásnak köszönhetően éli túl, így hónapok után a konyhánkban állva is egészségesnek látszik, amíg a magyar fokhagyma pár hét alatt megbarnul.

  Átgondolva a tényeket, sem saját szervezetünket, sem környezetünket nem védjük a vegyszerekkel kezelt, hosszú utat megtett kínai fokhagymával. A fokhagyma antibiotikum jellegű növény, különböző vírusok, baktériumok leküzdésében segíti az emberi szervezetet. Bizonyos kutatások szerint egyes daganatok megelőzésében is szerepe van, továbbá gátolja az érelmeszesedést, csökkenti a vérnyomást és erősíti az immunrendszert. A különböző kemikáliák viszont rontják a fokhagyma egészségvédő hatásait, ráadásul komoly betegségek kialakulását is okozhatják.
  Azt se felejtsük, hogy a különböző vegyszerek, a szállításkor kibocsátott szén-dioxid és egyéb gázok felelősek a környezetünk károsításáért, a globális éghajlatváltozásért, amely ugyancsak negatívan befolyásolja az emberi szervezetet.

  Gazdaságunkat sem segítjük az import fokhagyma vásárlásával, hiszen a kínai termelők zsebébe vándorol a haszon, a magyarországi termelők helyett. Következésképpen nem a magyar termelő fog újabb beruházásokat generálni és munkahelyeket teremteni.

  Egyszerű közgazdasági alapelv, hogy a kínálat alkalmazkodik a kereslethez. Amennyiben hazánk lakossága a magyar fokhagymát tenné kosarába, megindulna a termelés és Makó- és környéke újra Magyarország fokhagymatermelő motorja lehetne.

  Legfeljebb egy csekély anyagi veszteség jelent a hazai fokhagyma vásárlása, s ezzel máris tettünk valamit a családunk egészségéért, a gazdaságunk helyzetéért és környezetünk állapotáért.

  (Forrás: Veddamagyart.info)

Szólj hozzá: