Az úszáshoz való alkalmazkodás miatt nem tudnak repülni a pingvinek

A madarak, köztük a pingvinek nem lehetnek egyszerre kiváló úszók és repülők, mivel az úszáshoz való alkalmazkodás során gyengül repülési képességük – derítették ki egy nemzetközi tudóscsoport.

Pingvin.

Sok madárhoz hasonlóan, a pingvinek hosszú utat kell megtenniük táplálékszerző és szaporodási területük között. Ezt az utat úszva teszik meg, ahelyett, hogy repülnének. Ez a fáradságos út mindig fejtörésre késztette biológusokat: miért nem őrződött meg a madarak repülési képessége, amikor kifejlődött merülési képességük.

Ezt kutatták a szakemberek Kyle Elliotnak, a winnipegi Manitobai Egyetem biológusának a vezetésével.
Az amerikai tudományos akadémia Proceedings of the National Academy of Sciences című, legfrissebb kiadványában közzétett tanulmányukban két repülni is képes bukó madárfajt – az alaszkai kárókatonát (Phalacrocorax pelagicus) és a vastagcsőrű lummát (Uria Lomvia) – tanulmányozták, hogy kiderítsék repülés helyett miért úsznak inkább nagy távokat a pingvinek.

A kutatók olyan eszközökkel szerelték fel a madarakat, amelyekkel merülésük idejét, mélységét mérték és a hőmérséklet mellett regisztrálták gyorsulásuk változásait a merüléseik során.

A szakemberek az adatok alapján elemezték azt az energia ráfordítást, amelyet a madarak a merüléshez használtak. A pingvinhez nagyon hasonló lummáról megállapították, hogy nagyon könnyen merül, de a repülés sokkal fárasztóbb számára. “Nagyon sok energiára van szüksége. Ezeknek a madaraknak nagyon rövid a szárnyuk, és ahhoz, hogy a levegőben maradjanak, hihetetlen gyorsasággal kell csapkodniuk szárnyukkal.
Ez nagyon fárasztó” – idézte John Speakmant, az Aberdeeni Egyetem professzorát, a tanulmány egyik készítőjét a BBC brit közszolgálati hírszolgáltató honlapja.

A szakemberek feltételezik, hogy pingvinek a múltban evolúciós válaszúthoz érkeztek: vagy repülnek, vagy a hullámokat szelik. A feltételezés szerint mivel szárnyaik egyre inkább a merüléshez alkalmazkodtak, egyre kevésbé volt hatékony számukra repülni – magyarázta Speakman professzor.

Forrás: MTI
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: