A mogorva emberek az agresszív kutyafajtákat kedvelik inkább

Ki-ki a saját személyiségéhez választ kutyát maga mellé, a barátságtalan emberek szívesebben tartanak agresszív kutyafajtákat – erősítették meg tanulmányukban a Leicesteri Egyetem pszichológusai.

Agresszív kutya.

A kutatásba bevont emberek részletes kérdőívet és személyiségtesztet töltöttek ki. Az eredmények azt mutatták, hogy a fiatalabb emberek és a kevésbé barátságosak szívesebben választottak agresszívabbnak tartott kutyafajtákat, például boxert vagy bull terriert – számolt be a vizsgálatról a HealthDay című amerikai ismeretterjesztő portál.

Hogy mennyire számít „barátságosnak” valaki, azt azzal mérték, hogy mennyire törődött mások jóllétével, illetve mennyire volt gyanakvó vagy versengő. Érdekes módon az agresszív kutyákat inkább kedvelő emberek nagyobb eséllyel bizonyultak egyúttal tudatosnak is, valamint alaposak és megbízhatóak voltak tetteik megtervezésében.

Vincent Egan kutatásvezető szerint ugyanakkor semmiféle kapcsolatot nem találtak az agresszívabb kutyafajták preferálása és a kötelességmulasztásra hajló személyiség között, ahogyan a magamutogató, hivalkodó viselkedéssel sem lehetett összefüggésbe hozni a vadabb kutyafajták tartását.

A tanulmány az Anthrozoos című szakfolyóirat júniusi számában jelenik meg teljes terjedelmében.

Forrás: MTI
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: