Immunerősítés

Immunitás

Az immunitás, a szervezetet érő idegen, esetleg ártalmas, különösen kórokozókkal és mérgekkel szembeni védettséget jelent. Ennek a védettségnek egyik formája természetes körülmények között, másik formája mesterséges beavatkozásra alakul ki.

A természetes immunitás

A természetes immunitás egyik formája a faji immunitás, amely abban nyilvánul meg, hogy az egyik fajt nem betegítik meg egy másik faj kórokozói. Pld.: az embert nem betegítik meg a hüllők kórokozói.

Másik formája az egyéni öröklött immunitás, ez azt jelenti, hogy egyes népcsoportok, családok, vagy emberek, bizonyos fertőző betegségekkel szemben ellenállóbbak, immunisabbak az átlagnál. Pl.: az afrikai bennszülöttek nagyobb ellenállást mutatnak a maláriával vagy a sárgalázzal szemben, mint az európaiak.

A természetes immunitás harmadik formája, az aktív immunitás, amelyre akkor teszünk szert, ha már valamely fertőzésen átestünk. Az ismételt fertőzés esetén, megbetegedés egyáltalán nem, vagy csak kisebb mértékben történik. Védettségre akkor is szert tehetünk, ha a betegség nem jár a rá jellemző tünetekkel. Ezzel magyarázható például egyes gyermekek és felnőttek járványos gyermekbénulással szembeni védettsége. De ilyen jellegű immunitás marad vissza a kanyaró, a rubeóla, a skarlát, a diftéria stb. akár enyhe lefolyása után is.

természetes nyugalom.

A mesterséges immunitás

Az aktív immunitást mesterségesen is ki lehet alakítani, ilyen esetben a fertőzés folyamatát utánozva, a szervezet védekező mechanizmusát aktiválják, serkentik. Először a kínaiak próbálkoztak a himlő ellen védekezni az enyhe lefolyású esetekből származó himlős hólyagváladékot használva. A himlőoltás mai formáját Edward Jenner angol orvos fejlesztette ki, aki tehénhimlő nyirokkal tett védetté gyermekeket az emberi himlő ellen.

A védőoltással a szervezetbe juttatott legyengített vagy elölt kórokozók (antigének) hatására a szervezet maga termel ellenanyagokat (antitoxinokat), így mozgósítva a falósejteket (fagocitákat). Ilyen mesterséges beavatkozás csak kis mértékben veszi igénybe a szervezetet, miközben az immunitás lassan kifejlődik, és rendszerint tartósan meg is marad. Idős korban a természetes és mesterséges immunitás is erősen leromlik, hasonlóképpen gyengül éhezés, alkoholizálás, vagy kimerültség esetén.

A passzív immunitás

A mesterséges immunitás gyorsan létrehozható, de rövid ideig tartó formája a passzív immunitás. Ezt úgy alakítják ki, hogy állatokban termelt kész ellenanyagot adnak immunsavó formájában a beteg, vagy fertőzésnek kitett személynek. Ezeket a fajidegen anyagokat a szervezet hamar lebontja.

Immunrendszerünk működésének rövid áttekintése:

Az immunrendszer a behatoló idegen anyagokkal szemben kétfajta módon védekezik. A veleszületett, nem specifikus immunitás rendszerén keresztül, amelynek sejtes alkotói (monociták-makrofágok, neutrofil-, eozinofil-, bazofil granulociták, természetes ölősejtek) és oldott elemei (komplement rendszer, citokinek) léteznek. Jellemzőjük, hogy minden behatoló idegen ágenssel szemben ugyanolyan módon viselkednek. A szerzett, specifikus immunitás az évek során alakul ki szervezetünkben. Alapelemei a limfociták (B és T limfociták), amelyek termelése a behatoló idegen anyag hatására fokozódik, majd egy érési folyamatot követően képesek lesznek az adott idegenanyag elpusztítására.

Immunrendszerünket nemcsak nyirokszervek és nyirokcsomók alkotják, hanem fontos részét képezi az az 1-2 kilogrammnyi hasznos baktériumtömeg is, amely a bélrendszerben, döntően a vastagbél területén helyezkedik el. A saját sejtjeink számának tízszeresét (!) kitevő baktériumok táplálása és életfeltételeinek biztosítása legalább olyan fontos, mint a saját sejtjeinké. E hasznos baktériumflóra szervezetünk külvilággal érintkező részét – a bélnyálkahártya felszínét – úgy vonja be, mint egy puha szőnyeg. Ez az – eredetileg – összefüggő védőgát számos hatásra sérülhet.

Immunrendszerünk gyengülésének okai:

  • életmód (táplálkozási hiányosságok, alul- vagy túltápláltság, kevés mozgás, klímaváltozás, erőn felüli sport ill. egyéb teljesítmények)
  • fokozott alkoholfogyasztás, dohányzás
  • környezeti terhelések
  • súlyos traumák, betegségek, anyagcserezavarok, krónikus betegségek, súlyos allergiák
  • túlzott gyógyszerfogyasztás és egyes hosszan tartó agresszív terápiák
  • stressz, depresszió

sok gyógyszer

10 dolog, amit az immunrendszer megerősítéséért tehetünk, hogy erősek és egészségesek maradjunk:

1. Kerüljük a veszélyes adalékanyagokkal dúsított élelmiszereket!

A manapság kapható élelmiszerek sokszor olyan vegyszereket tartalmaznak, amik nem alkalmasok emberi táplálkozásra. A test ezt felismeri, és az immunrendszer működése beindul, hogy kitakarítsa a mérgeket a szervezetből. Amíg azonban ezzel van elfoglalva, nem tud arra az elsődleges funkciókra figyelni, ami miatt egyáltalán létezik. Ezért is okosan tesszük, ha kerüljük a „műkajákat’, és mindig figyelmesen megvizsgáljuk, milyen összetevőket tartalmaz a megvásárolni készült élelmiszer.

2. Használjuk természetes tisztálkodószereket és kozmetikumokat!

A tisztálkodószerek és a kozmetikumok is sajnos rengeteg vegyszert tartalmaznak, ami ugyanolyan következményekkel jár, akár az élelmiszerek esetében: az immunrendszert lefoglalja az ezekkel szembeni védekezés, így nem tudja ellátni fő feladatait. Ugyan nem könnyű, mégsem lehetetlen olyan kozmetikumokat találni, melyek nem hemzsegnek a vegyszerektől. Minden esetben olvassuk el az összetevők listáját, mert gyakran előfordul az is, hogy természetes készítményként árulnak ártalmas összetevőket is tartalmazó termékeket.

3. Távolítsuk el a környezetünkből a vegyszereket!

A háztartásokban használt tisztítószerek nem is titkoltan, elképesztően sok vegyszert tartalmaznak. Az immunrendszer működését ebben az esetben is az előzőekkel megegyező ok miatt gátolják ezek a szerek. Számtalan olyan módszer és eszköz van, amit nagymamáink még előszeretettel alkalmaztak a takarítás során, ám mára ezek feledésre merültek. Ráadásul amellett, hogy magunkat mérgezzük ezekkel az ártalmas szerekkel, a környezetet sem kíméljük túlságosan.

4. Szellőztessünk, amikor csak lehetséges!

Télen is próbálunk meg gyakran friss levegőt engedni az otthonunkba, hacsak rövid időre is, de szellőztessünk minden nap! Használjuk ki a napsütéses órákat, tegyünk egy rövid sétát, és lélegezzük be a finom, friss levegőt! (Ha valaki a körút mellett lakik, inkább ugorjon ki a Margitszigetre levegőzni….).
Tartsunk szobanövényeket, hiszen amellett, hogy szépek, a növények folyamatosan tisztítják a levegőt.

szellőztetés.

5. Fogyasszunk jó zsírokat!

Az omega-3 zsírsav csökkenti a gyulladásokat és szabályozza a nyiroksejt működését. A halolajban található EPA és DHA például a legújabb kutatások szerint gyulladáscsökkentő hatással bírnak.

6. Méregtelenítsük!

A méregtelenítés során rengeteg méreganyag távozik testünkből. A méregtelenítésnek több fajtája létezik, ilyen például a léböjtkúra, a gyümölcskúra és a jóga. Jógázás közben az izmokban és ízületekben elraktározódott mérgek fellazulnak, és a hosszú, mély lélegzetvételek segítenek eltávolítani őket a testből.

7. Erősítsük meg az emésztőrendszerünket!

A belekben található baktériumok segítségével tisztul a bélrendszer a kórokozóktól, fertőzésektől. Ha túl sok antibiotikumot szedünk, túl klóros vizet iszunk, vagy klórozott ételeket fogyasztunk, akkor csökken ezeknek a jótékony baktériumoknak a száma. Probiotikus ételek, kefír mindennapos fogyasztásával viszont fokozhatjuk a működésüket.

8. Optimális immunműködés biztosítása

Ha az immunrendszer felfokozottan reagál egy-egy kórokozóra, allergiás tünetek léphetnek fel, gyulladások alakulhatnak ki a szervezetben. Az adaptogének segítik normalizálni és megfelelő szinten tartani az immunrendszer válaszait. Adaptogéneket évezredek óta alkalmaznak az orvoslásban: gombában, fokhagymában, édesgyökérben is megtalálhatók.

fokhagyma.

9. Jutassunk elég ásványi anyagot a szervezetünkbe!

Kimutatták, hogy az olyan ásványi anyagok hiánya, mint a szelén, magnézium, vas és cink is gyengíti az immunrendszert. Ezeket a legegyszerűbb gyümölcsökkel és zöldségekkel szervezetünkbe juttatni.

10. Aludjunk eleget!

Nyolc óra alvás kell ahhoz, hogy a melatonintermeléssel kezdődő és a prolaktintermeléssel folytatódó ciklus befejeződjön. Ez a két hormon felelős a fehérvérsejtek termelődéséért, amik köztudottan az immunrendszer főszereplői. Ha kevesebbet alszunk, nincs elég idő ezen hormonok termelődésére, így ennek következményeként kevesebb fehérvérsejt járul hozzá a betegségekkel szembeni védekezéshez.

Hogyan előzhetjük meg a meghűlést, náthát?

A meghűlés, más szóval nátha, a felső légutak heveny vírusos fertőzése következtében alakul ki. Ilyenkor a vírusok megtelepszenek a nyálkahártyában, emiatt jönnek létre a jellegzetes helyi és általános tünetek. A téli, hideg, latyakos időszak kedvez a kórokozók elszaporodásának, a hangulatunk is többször ingadozik, mindezeknek köszönhetően esendőbbek leszünk a betegségekkel szemben. Érdemes ezen időszakokra tudatosan felkészülni. Az immunrendszer működését helyes táplálkozással, megfelelő folyadékbevitellel, rendszeres testmozgással edzhetjük, erősíthetjük. A probiotikumok az immunrendszerre kifejtett pozitív hatásuknál fogva segítenek a fertőzések leküzdésében, az ellenállóképességünk erősítésében.

természetes védelem a szervezetnek.

Immunerősítő gyógynövények:

Homoktövis

Az ezüstfafélék családjába tartozó homoktövis – Hippophae – Eurázsiából származik. A narancssárga termésű fafajta egyszerre dísznövény és gyógynövény. Termése rendkívül gazdag C-vitamin-forrás – a szakértők szerint tízszer annyit tartalmaz, mint a citrom. Ráadásul számtalan nyomelemben és vitaminban – E, B, K – is bővelkedik. Gyógyszeralapanyagként és kozmetikumok gyártása során is használják, hiszen A-vitamin-tartalmának köszönhetően remek bőrregeneráló hatással bír.

Belsőleg való alkalmazása valószínűleg azért nem terjedt el eléggé, mert enyhén kesernyés íze van. Pedig immunerősítő hatása szinte utolérhetetlen. Bioboltokban, illetve gyógynövényboltokban beszerezheted dzsem, szörp, likőr formájában. Ha pedig nem tudsz megbarátkozni az ízével, esetleg próbálkozhatsz a homoktövis-kapszulával is.

kasvirág.

Kasvirág

A fészkesvirágzatúak családjába tartozó kasvirág – Echinacea – az Amerikai Egyesült Államok keleti részéből származik. A kutatók számos bizonyítékkal rendelkeznek, mely arra utal, hogy már az 1600-as években gyógyszerként – például kígyómarás és csípések ellen – használták a sziú indiánok. Európában bizonyos fajtáit kezdetben dísznövényként tartották, csak később figyeltek fel a növény gyógyhatásaira.

Egyrészt immunerősítő, másrészt gyulladáscsökkentő hatással bír. Hajtásából teát állítanak elő, melyet meghűléses, felső légúti panaszok kezelésére ajánlanak. A legelterjedtebb felhasználási formája azonban minden bizonnyal az Echinacea csepp. Fertőzéses megbetegedések prevenciójaként naponta háromszor húsz cseppet kell fogyasztani belőle. Ha már megfáztál, vagy influenzás vagy, emeld az adagot, és felgyorsíthatod a gyógyulás folyamatát. Az Echinacea cseppet gyógyszertárban és bioboltokban egyaránt beszerezheted.

Grépfrút

Ha immunerősítés, akkor C-vitamin. A grépfrút a citrusfélék legfiatalabb tagja, 1750 körül tűnt fel Barbadoson. Egyetlen grépfrút elfogyasztása fedezi a szervezet napi C-vitamin-szükségletét. Ezzel nem csupán az immunsejtek működésének hatékonyságát fokozza, de védelmet biztosít a szabadgyökök ellen is. A gyümölcsnek fehér és piros – rózsaszín – fajtája is ismert, az utóbbi nemesítés eredménye. A naringin nevű flavonoid – mely a fehér grépfrútban található – védi a tüdőt a környezeti méreganyagoktól.

A gerezdeket elválasztó hártyás részt is érdemes elfogyasztanod, hiszen sok élelmi rostot és flavonoidot tartalmaz. Ezért is tanácsos otthon facsarnod a gyümölcsöt, ahelyett, hogy boltban vásárolnál szűrt grépfrútlevet.

grapefruit.

Grépfrútmagkivonat

A szakértők figyelme a gyümölcshúsról idővel a mag felé irányult. A tudományos kutatások során kiderült, hogy a grépfrútmagkivonat legalább annyi egészségügyi szempontból előnyös tulajdonsággal bír, mint maga a gyümölcs. Több száz káros baktériumtörzs ellen, valamint néhány gombafajjal szemben is hatékony védelmet nyújt.

Rendkívüli hatása annak köszönhető, hogy a benne lévő glikozidok és flavonoidok meggátolják a kórokozókat a működésükhöz szükséges megfelelő anyagcserében. A mikrobák sejtfalából pedig olyan anyagokat vonnak el, melyek hiányában a gombák elpusztulnak. A grépfrútmagkivonat általában húsz-harminc milliliteres kiszerelésben kapható, gyógyszertárban és bioboltokban egyaránt megvásárolhatod.

Forrás: immunspecialista.hu, fitway.hu, webbeteg.hu
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: