Fájdalmas menstruáció

A fájdalom a leggyakoribb panasz a menstruáció alatt. A fájdalom oka a méh falában lévő izomrostok görcsös összehúzódása. Kezdődhet közvetlenül az első menstruáció körüli időben, vagy csak évekkel később.
Az első években működésbeli, az utóbbinál szervi eredetű ok állhat a háttérben.

Dysmenorrhoea, vagy menstruációs görcs, vagy fájdalmas menstruáció.

Menstruációs görcs.

Két formáját különítjük el:

Az elsődleges dysmenorrhoea olyan menstruációs fájdalom, amelynek orovis oka nincs, általában az első menstruációtól számított néhány éven belül jelentkezik. A fájdalom az évek előrehaladtával gyengül, és gyakran teljesen elmúlik az első szülést követően.

A másodlagos dysmenorrhoea olyan menstruációs fájdalom, amit valamilyen betegség okoz, például endometriózis, kismedencei gyulladás, anatómiai elváltozás, méhűri idegen test (IUD, vagy más néven spirál), daganat. Az idő múlásával a fájdalom általában fokozódik.

Tünetek:

  • erős, görcsös alhasi panaszok, melyek nyomásérzéssel járhatnak, és kólikaszerű fájdalommá fokozódhatnak
  • hátfájás
  • émelygés
  • hányás
  • székrekedés vagy hasmenés
  • migrénes rohamok
  • szapora szívverés
  • általános kimerültség

Görcsök enyhítése.

Kóros vagy nem kóros?

A kellemetlenségek már röviddel a menstruációs vérzés előtt elkezdődhetnek. Tarthatnak a vérzés előttől annak végéig, máskor csak a vérzés idején érezhetők. A nők egy részénél csak alhasi puffadás, feszülés okoz gondot, másoknál a deréktájék sajog, vagy átható medencei fájdalmak jelentkeznek, megint másokat a hátba kisugárzó, igen erős fájások kínoznak.
A fájdalom lehet intenzív, görcsös, folyamatos vagy löketszerű, olykor ájulásig fokozódó. Ehhez járul legtöbbször némi hasmenés. Ennél kellemetlenebb kísérőjelenség az émelygés, hányinger, hányás, rosszullét, netán gyakori fájdalmas vizeletürítés, tartós székrekedés. A kisebb-nagyobb fájdalmakat nagyon gyakran rossz hangulat, lehangoltság kíséri. Gyakran migrénes fejfájás is jelentkezik.

A fájdalmak oka ártalmatlan és természetes jelenség. A méh falában levő erek összehúzódása és a méh izmos falának összehúzódásai a vérzés kezdetén a menstruációs folyamat elindításához szükségesek. A legtöbb nő érzékeli ezeket a mozgásokat, melyek célja, hogy lelökjék, és távozásra bírják a ciklus folyamán gondosan felépített méhnyálkahártyát (endometriumot), hogy a következő ciklusban a megtermékenyített petesejt befogadására alkalmas, fiatal nyálkahártya képződhessen. Az ösztrogén hormonok hatására a méhnyálkahártyában keletkező prosztaglandinok tehetnek arról, hogy hosszan tartó és erős méhizom-összehúzódások jönnek létre. A kérdés már csak az, hogy miért kellene ennek fájnia, ha egyszer természetes folyamatról van szó.

A nőgyógyászok és az orvosok által írt ismeretterjesztő cikkek véleménye is igen eltérő a tekintetben, hogy milyen mértékű fájdalom tekinthető kórosnak. Tény, hogy amennyiben fokozott prosztaglandin felszabadulás történik, vagy a szervezet fokozottan érzékeny prosztaglandinra, az átlagosnál erősebb izomgörcsök alakulhatnak ki, mi több, a vérkeringés révén a szervezet távolabbi pontjain is okozhatnak kellemetlen tüneteket a fejfájástól a hányingerig.

A menstruáció idején is szükségünk lehet egyfajta jelzésre, de nem többre. Ennek ellenére a menstruációs fájdalmak is lehetnek igen hevesek. Pusztán a fájdalom csillapítása és az esetleges kóros okok kizárása érdekében mindenképpen fel kell keresni nőgyógyászt. Szerencsére az esetek nagy részében semmilyen kóros kiváltó okra nem derül fény. Hivatalosan ekkor primer dysmenorrhoevel állunk szemben.

Menstruációs görcs.

Valódi bajok

A szakemberek egy része úgy véli, hogy a túlzott fájdalom oka rendszerint az igen dús méhnyálkahártya és a normálisnál nagyobb vérmennyiség. Korábban mechanikus akadályt sejtettek a vér útjában, és úgy gondolták, hogy a szűk méhnyak vagy méhelőreesés nehezíti a méhnyálkahártya és vér távozását, ezért a méhnek jobban kell erőlködni a kiürüléshez.

Általában azonban nem erről van szó, a tényleges akadály inkább kivételesnek számít, mert a méhnyak kellően tágas az ürüléshez. Az erős fájdalmak sokkal inkább valamilyen gyulladásra utalnak, s a vérzés csupán érezhetővé erősíti a rejtett gyulladások okozta enyhe fájdalmakat, melyek petefészek (ovarium), vagy petevezeték (tuba) vagy épp méheredetűek lehetnek.
A méhre is igaz, hogy kontrakciói egészséges méhfal esetében lényegében fájdalmatlanok, gyulladt szövet esetében viszont fájdalmasak, akárcsak a gyermekágyi utófájások esetében.

A fájdalom kialakulásában nem csak a hormonoknak van szerepe. Az egyéni alkat, a tapasztalatok és hiedelmek is hatással vannak a fájdalomra és a fájdalomküszöbre. Számos lelki tényező befolyásolhatja a menses megélését. Nehéz lenne tehát megmondani, hogy kóros-e, ha fáj. Az erős, görcsös, munkaképtelenné tevő fájdalom mindenesetre odafigyelést, gondos kivizsgálást és rendszerint kezelést is igényel.

Gyógyteák.Így csökkentsd a menstruációs görcsöket:

A gyógyszertárakban találunk olyan készítményt is, amelyet kifejezetten menstruációs fájdalmak csillapítására fejlesztettek ki.

A készítmény kettős hatású: fájdalmat csillapít és emellett görcsoldó is. Mindezt két hatóanyagnak, az ibuprofennek és a drotaverinnek köszönheti, melyek kombinációja ráadásul még gyulladáscsökkentő hatással is bír.

A menstruációs görcsöket enyhíti némi táplálkozásbeli változás:
több B1-vitamin, magnézium bevitele. Különböző gyógynövények, görcsoldó teák fogyasztása is segíthet.

Gyógyteák:

Cickafark: Bár a cickafark igen sok súlyos betegség esetén ajánlott gyógynövény, mégis elsősorban a nők számára fontos. Bármelyik életszakaszról is legyen szó, a cickafark mindig segít a női medence szerveit egészségesen tartani. Számíthatunk rá petefészekgyulladás, mióma, méhelőreesés, menstruációs görcsök, és rákos megbetegedések esetén is. Évente érdemes többször is kúraszerűen fogyasztani belőle. Teájához 1 púpozott teáskanál szárított növényt negyed liter vízben leforrázunk, és pár percig állni hagyjuk. Alkalmazhatunk ülőfürdőt is, amely legalább olyan hatásos, mint teája. Ehhez 10 dkg cickafarkfüvet egy éjszakára hideg vízbe áztatunk, majd másnap felforraljuk és a fürdővízhez öntjük.

Fehér fagyöngy: Bár a fehér fagyöngynek leginkább a magas vérnyomásra gyakorolt pozitív hatását ismerjük, menstruációs görcsök és erős vérzés, vagy méhpanaszok esetén is jó segítség lehet, akárcsak a változókor kellemetlen tüneteinek enyhítésében, vagy meddőség esetén. A fagyöngyteát hidegen készítjük, azaz egy púpozott teáskanál növényt negyed liter vízzel felöntjük, egy éjszakát állni hagyjuk, majd másnap kicsit felmelegítjük és leszűrjük.

Kamilla: A kamilla bármilyen gyomorrendszeri vagy hasi probléma esetén alkalmazható, enyhíti a fájdalmakat, görcsöket, így menstruációs panaszok esetén is használhatjuk. Mivel segít a feszültség oldásában is és megnyugtat, gyógyító hatása fájdalmas vérzés esetén valóban áldásos lehet. Teájához 1 púpozott teáskanál szárított növényt negyed liter vízben leforrázunk, és pár percig állni hagyjuk.

Libapimpó: nemhiába hívják németül „görcsfűnek” is, ugyanis teája kiváló hatású a simaizmok görcsei ellen.
A rózsafélék nemes családjából származó aprócska növény, valaha libát etettek vele. Magas cseranyag- és keserűanyag-tartalmán túl a libapimpó nyákot és flavonoidot is tartalmaz, melyek alkalmassá teszik az eddig említett kellemetlenségek kezelésére.
Tipp: erős, feszülő fejfájás és kezdődő migrén esetén is jó hatású.

Poloskavész: az „indiánasszony-gyökérként” is emlegetett növény enyhíti az erős fájdalmakat. Európában már a 18. században alkalmazták női bajok orvoslására, mára pedig egyike lett az ebből a szempontból legintenzívebben kutatott gyógynövényeknek. Főképp fájdalmas menstruáció és tipikus változókori panaszok orvoslására használják.

Barátbors: szintén hatékonyan bevethető a menstruációval járó kellemetlenségek megelőzése, megszüntetése érdekében. A belőle gyártott növényi alapú készítmény ellazítja a méh izomzatát, és enyhíti a fájdalmakat.

Érdemes próbálkozni a testmozgással is: jótékony hatása igen összetett, és valószínűleg nem közvetlenül hat, hanem általános stresszoldó, keringésfokozó, anyagcsere-serkentő hatásánál fogva enyhíti a fájdalmakat.
A mozgás nem elsősorban a fájások idején alkalmazandó, bár a „tespedés” helyett a mérsékelt testmozgás közvetlenül is enyhítheti a tüneteket.

Használják, de nem egyértelműen bizonyított az akupunktúra és a transzkután elektromos stimuláció (TENS) hatása.

Forrás: nogyogyaszat.eu, hazipatika.com,
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: