A melanoma és az anyajegyek

A melanoma a festéktartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A bőrből kiinduló rosszindulatú daganatok 2-3 százalékát alkotja, a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll.

Melanoma.

A melanoma vagy melanoma malignum a bőr pigmenttermelő sejtjeiből (melanocyta) kiinduló rosszindulatú tumor. Kialakulhat már meglévő anyajegyből különösen akkor, ha az állandó károsító ingernek van kitéve (erős UV sugárzás, mechanikai ártalom), de megjelenhet anyajegy mentes bőrfelületen is. Magyarországon az előfordulása növekszik. Elsősorban a középkorúak betegsége, a melanomával diagnosztizáltak átlagéletkora 40-45 év.

Klinikailag több formáját különböztetik meg, melyek mind megjelenésben mind a prognózist tekintve eltérnek egymástól. Mivel a kültakarón helyezkedik el, rendszeres önvizsgálattal és bőrgyógyászati szűrésekkel idejekorán felismerhető. Terápiája sebészi beavatkozást igényel.

A melanoma a nyirokcsomókba, belső szervekbe, májba, agyba, tüdőbe, csontokba korán ad áttétet.

Késői felismerés esetén a betegek fele szervi áttétben meghal, korai felismerésekor ez az arány 10 százalék körüli értékre csökkenthető.

A melanoma ritka ráktípus, de egyike a legveszélyesebbeknek. Ezért fontos, hogy rendszeresen megvizsgáljuk magunkat!

Mitől alakulhat ki a melanoma?

A melanoma eredete a legtöbb rákos megbetegedéséhez hasonlóan gyakorlatilag rejtély, de vannak bizonyos tényezők, melyek növelhetik a kockázatát. Ezen tényezők között vannak olyanok, melyeken nem lehet változtatni, hiszen genetikai kérdések, de vannak olyanok is, melyek megelőzéssel elkerülhetők lennének.

A bőr típusa

A bőr típusa és a melanoma előfordulása között sajnos úgy tűnik, szoros összefüggés áll fenn. A sötétebb bőrű népeknél jóval ritkábban fordul elő a betegség, míg a fehérbőrűeknél gyakrabban. A kivételesen fehérbőrű emberek pedig különösen veszélyeztetettek, kivéve azokat, akik kifejezetten gyorsan barnulnak.

Napsugárzás

Az erős napsugárzás sajnos kockázatnövelő tényező. Ez különösen akkor igaz, ha sorozatosan leégünk. Ha ez a leégés hólyagos, és gyermekkorban több mint háromszor fordult elő, akkor a felnőttkori melanoma kockázatát éppen ötven százalékkal növeli meg. De nem csak a természetes napsugárzás jelent veszélyt. A szolárium ebben a tekintetben semmiben nem különbözik a valódi naptól.

Anyajegyek

Az anyajegyek gyakoriságából még nem lehet arra következtetni, hogy valaki melanomás lesz, mindenesetre nem árt, ha rendszeresen figyeljük őket. Az anyajegyek megváltozása ugyanis előjele lehet a melanoma kialakulásának.

Anyajegyek.A melanoma felismerése és az önvizsgálat

Nagyon fontos a közönséges anyajegy, az atípusos anyajegy és a melanoma elkülönítése.

Ehhez különböző szempontok segítséget nyújthatnak, de biztos diagnózis csak bőrgyógyászati vizsgálat után, egy speciális nagyítóval végzett megtekintés és szövettani vizsgálat (biopszia) alapján mondható ki.

A közönséges anyajegy határa éles, az atípusos anyajegy és melanoma esetében az elváltozás határa szabálytalan, elmosódó.

A közönséges anyajegy és a melanoma gyakoribb azokon a bőrfelületeken, amelyeket több napsütés ér, az atípusos anyajegy esetében ez nem figyelhető meg, sőt, a ruhával fedett testfelszíneken több van belőlük.

A közönséges anyajegy gyermekkorban és fiatal felnőttkorban jelenik meg, az atípusos forma és a melanoma előfordulási gyakorisága az életkor előrehaladtával nő.

Egy beteg esetében a felismerés pillanatában leginkább egy melanomás terület fedezhető fel, közönséges anyajegyből egy személyen általában 10-20 darab, míg atípusos anyajegyek esetében nem ritkán száznál is több elváltozás található.

Nagyon kis százalékban festéket nem tartalmazó melanocyták burjánzása okozza a melanomát, ekkor a daganat nem sötét, hanem csaknem bőrszínű, ezért nagyon nehezen ismerhető fel.

A napégés vagy a túlzott ultraibolya-sugárzás visszafordíthatatlanul károsítja a bőrt, és esetenként melanoma kialakulásához vezethet. Ez nem jelenti azt, hogy teljesen el kell zárkóznunk a napsugarak elől. Viszont érdemes kellő odafigyeléssel napozni, és biztosítani a megfelelő bőrvédelmet. A nyári hónapokban délelőtt 11 óra és délután 16 óra között – ha csak tehetjük – kerüljük el a közvetlen napfényt!

Melanoma.

Vészjelző tünetek

 • Az anyajegy váladékozása.
 • Változik az anyajegy mérete.
 • Gyulladt, fájdalmas anyajegy.
 • Érzékeny lesz, vagy viszketni kezd.
 • Az anyajegy határai elmosódottak.
 • Az anyajegy felszíne karfiolszerűvé változik.
 • Szaporodó anyajegyek bárhol a testen.
 • Egy anyajegy furcsa elszíneződése.
 • Az anyajegyek növekedésnek indulnak.
 • Sima kinövés domború szélekkel.
 • Fehér vagy sárga, hegszerű folt.
 • Valamelyik anyajegy alakja hirtelen szabálytalanná változik.
 • Gyulladásos, nyílt seb, amely nem gyógyul be három hétig.
 • Száraz, fájdalmas vagy viszkető pirosas felület a bőrön, mely időnként kérgesedni kezd.
 • Gyöngyszerű vagy áttetsző, anyajegyszerű csomó a bőrben, amely lehet piros, fehér, barna vagy fekete.

Anyajegyszűrés.

Az orvosi vizsgálat

A szakember egy dermatoszkóp nevű eszközzel nézi meg az elváltozásokat, ami a sokszoros nagyításnak köszönhetően látni engedi azok szerkezetét. Ehhez egy képalkotást segítő olajjal bekent műszer kerül a bőrre, ami semmilyen kellemetlenséggel nem jár. Veszélyesnek ítélt anyajegy esetén szövettani vizsgálat következik.
Ekkor egy szike vagy penge segítségével mintát vesznek az érintett területről, majd tartósító oldatba helyezik, és laboratóriumba küldik azt. A művelet leginkább a borotválásra hasonlít, egyáltalán nem vagy csak enyhén fájdalmas. Másik lehetőség a punch biopszia, amikor egy tűvel kúp alakú szövetdarabot távolítanak el, a legnagyobb anyajegyeknél pedig szikés mintavételt alkalmaznak. Utóbbiaknál már többnapos gyógyulási idővel kell számolni, de az orvos utasításait betartva hegmentes és gyors regenerációra lehet számítani.

Eltávolítási módszerek

A zavaró pöttyök eltávolítására többféle megoldás kínálkozik, ám a szakorvosok hivatalos fóruma, a Magyar Dermatológiai Társulat ajánlása szerint kizárólag a hagyományos sebészeti alternatíva mondható biztonságosnak. Lézeres beavatkozás során nem lehetünk biztosak benne, hogy minden egyes festéksejt elégett az érintett bőrfelületen. Ugyanez a hátránya az úgynevezett kriosebészeti módszernek, amelynek során nagyon gyorsan rendkívül alacsony hőfokra hűtik a szöveteket, fagyasztással elpusztítva azokat. Festékes anyajegyek esetén tehát a szike révén garantálható a teljes, „melanomabiztos” eltüntetés.

Forrás: wikipedia.org, femina.hu, webbeteg.hu, marmalade.hu,
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: