A fogfájás

A betegek többsége fogfájás miatt keresi fel a fogorvost. A szakember a panaszok jellegéből próbálja elemezni és megállapítani az okokat. fogfájás. Ha valami ingerli a fogideget, akkor keletkezik fájdalomérzet. A fogidegek védetten, a fog belsejében a pulpában helyezkednek el, amit a dentinállomány és a koronában a fogzománc, a gyökérben pedig a cementréteg vesz körül. A foggyökér mélyen az állcsontba nyúlik horgonyszerűen, csonttal és egyéb szövetekkel körülvéve. Az idegeket védő rétegek idővel a fogszuvasodás és a parodontosis miatt megsérülnek, a fog elkezdhet lyukadni, gyulladások alakulhatnak ki.

Honnan indul a fogfájás?

A fogfájás kiindulhat a fog kemény szöveteiből, a fogbélből és az ún. fogtartó szövetekből. Jellegüktől függetlenül, a mechanikai, hő- és kémiai ingereket mind fájdalomként észleljük és éljük meg. Receptorok – a fogbél és a környező szövetekben lévő idegvégződések észlelik és közvetítik az agyba a fájdalom érzetét. A központi idegrendszer aztán minősíti, lokalizálja és tudatosítja, így a fájdalom kellemetlen érzéséért felelős.

A fogfájdalom felosztása

A kiváltó okok jellegétől függően a fog eredetű fájdalmakat három nagy csoportba sorolhatjuk: – fertőzés okozta, – traumaeredetű, – fogfejlődéssel kapcsolatos.

Ha nyilalló, éles hasító fájdalmat érez a fogaiban, különösen akkor, ha hideg vagy forró italt (üdítőt, kávét) iszik vagy édességet, esetleg sósat eszik, akkor a legvalószínűbb, hogy fogszuvasodás okozza a panaszokat, de az is előfordulhat, hogy a fogíny lehúzódása miatt szabaddá vált fognyak érzékeny.

Ha a fájdalmat fogszuvasodás okozza, akkor a fog a kopogtatásra is érzékeny, és a fájdalom folyamatosan is fennállhat, lüktető jellegű is lehet. Minél mélyebbre hatol a szuvasodás, annál hevesebb fájdalmat okoz, és annál sürgősebb, hogy felkeressen egy fogorvost, mivel idővel egyre kisebb a fog megmentésének esélye.
Egy elcsúszott tömés mellett is elszaporodhatnak a baktériumok. Ilyenkor a savanyú és az édes ételek óriási fájdalmat okozhatnak.

gyulladt fog.

A gyulladt fogíny visszatérő fájdalommal jár.

Mechanikai hatásokra, hidegre, melegre, sósra, édesre kialakulhat érzékenység akkor is, ha nő a bölcsességfog, különösen, ha az rendellenes helyzeténél fogva nyomja a többi fogat.

Jellegzetessége, hogy időnként megszűnnek a panaszok, majd kisebb-nagyobb kihagyás után újra jelentkeznek. Nehezen meghatározható a fájdalom pontos helye, míg nem derül fény rá, hogy a bölcsességfog okozza a fájdalmat, a páciens sokszor úgy érzi, több foga is fáj, vagy hol az egyik, hol a másik, esetleg az egész fogsor és az állcsont is.

Heveny, részleges fogbélgyulladás

A heveny részleges fogbélgyulladás jellemzője, hogy a fájdalom általában esténként jelentkezik. A fogfájdalom, szaggató jellegű, hirtelen jelentkezik és 10 perctől akár 1,5 óráig is tarthat. Ez a fogfájdalom jól körülhatárolható, a beteg a fájdalmas fogat képes megjelölni. A heveny részleges fogbélgyulladás okozta fájdalom általában nem sugárzik ki.

Heveny, teljes fogbélgyulladás

A heveny teljes fogbélgyulladás esetében a fogfájdalom viszont nagymértékben kisugárzó jellegű. A fogfájdalom igen heves, hosszantartó és rohamokban jelentkezik. A fájdalmas rohamok között rövid szünetek jelentkezhetnek. A fájdalom kisugározhat és kiterjedhet az állcsontra, a halántékra, fülre, szemre, alul a tarkóra, sőt a vállra is.
A nagymértékben kisugárzó, heves fájdalmak miatt a beteg a kóros fogat csak ritkán képes pontosan megjelölni.
A fogbélgyulladás bántalma 1-2 napig, de néha egy hétig is eltarthat. Kezelés hiányában a fogpulpa gyulladásához a foggyökérhártya károsodása is társulhat.

Heveny, gennyes részleges fogbélgyulladás

A heveny, gennyes részleges fogbélgyulladás feszítő, heves lüktetéssel társuló fájdalommal jár. A gennyes fogbélgyulladás gyakran borzongással (hidegrázással) kezdődik és pár naptól, akár több hétig is eltarthat.
A gennyes fogbélgyulladásban a fogfájdalom folyamatos, fájdalommentes szünet nincs. A lüktetés, pulzálás csökkenésével a fájdalmat enyhülni érezzük, de a fájdalom teljesen nem szűnik meg. A fájdalom jól körülhatárolható, a beteg képes megjelölni a fájdalmas fogat.

Heveny, sérüléses fogbélgyulladás

A heveny sérüléses fogbélgyulladás, a fog törése vagy repedése után, a fogfájdalom 2-6 óra múlva jelentkezik.
A sérülés kapcsán kialakult fogbél duzzanat miatt a fog érzékennyé válik a hőhatásokra és érintésre. A traumás, vagy fogsérülés kapcsán kialakult fogfájdalom 1-2 napig tart és kezelés nélkül a fog üszkös fogbélgyulladásba megy át.

Idült fogbélgyulladás

Idült fogbélgyulladás (pulpitis chronica parenchymatosa) rendszerint nagyobb szuvas üreg jelenléte mellett alakul ki. A krónikus fogbélgyulladás mérsékelt, húzó feszítő fájdalommal jár, ami külső hatásokra (hőhatás, mechanikus hatás) provokálható. A beteg fog fájdalma rágáskor, a falat nyomása miatt csak, rövid ideig tart, de ezt követően fennmarad egy huzamos tompa, kellemetlen érzés. A krónikus fogbélgyulladással együtt járó fájdalmat a betegek néha hetekig, hónapokig is elviselik úgy, hogy a beteg fogon nem rágnak.

Idült, teljes gennyedő fogbélgyulladás

Idült teljes gennyes fogbélgyulladásnál a fájdalom lüktető, szúró, kisugárzó jellegű. A fog heves fájdalmához hidegrázás és láz is csatlakozhat. A folyamat súlyosbodása esetén a fájdalom fokozódik, a foggyökérhártya is begyullad, amelynek következtében a fog már érintésre is fájdalmassá válik. Súlyos esetben már a belélegzett levegő hőmérséklete is érzékenyen hat a fogra. A fog fájdalma sajnos ebben a stádiumban már csak a fog eltávolításával kezelhető.

lyukas fog.

A fájdalom mértékét sok individuális, pszichés tényező befolyásolja, nem beszélve az életkorról, a nemről és a kulturális tényezőkről, valamint a fáradtságról és az aktuális érzelmi állapotról.
A félelem, a szorongás, illetve az összpontosítás, a fájdalom „figyelése” sem elhanyagolható körülmények.

A fogfájás típusai:

éles, tompa, lüktető fájdalom

Éles fájdalmat okozhat:

 • letört fog,
 • fogszuvasodás az íny vonalánál (fognyaki szuvasodás),
 • rosszul felhelyezett korona,
 • túl magas korona vagy tömés,
 • fogcsikorgatás és/vagy szorítás,
 • hideg vagy meleg hőmérsékletű étel vagy ital.

Az éles fájdalom ritkán húzódik el, általában rövid és egyszerűen kezelhető. Bármilyen kellemetlen is, a rövid, éles fájdalom nem annyira veszélyes, mint a krónikus, tompa hasogatás. Ha elmegyünk a fogorvoshoz, ő azonnal látni fogja, hogy fogszuvasodásról vagy egy rosszul betömött, pótolt fogról van-e szó, s azonnal megszüntetheti a baj forrását.

Ha fogaink túlérzékenyek, akkor megfelelő szájápolási termékek (puha sörtéjű fogkefe, fogérzékenységet megszüntető fogkrém, szájvíz…) megválasztásával akár magunk is orvosolhatjuk a problémát.

Nem ritka az sem, hogy fogtömés után még pár napig élesen bele-belenyilall a fájdalom a fogunkba, ez viszont teljesen természetes és néhány nap után teljesen megszűnik a jelenség.

fogászati vizsgálat

A tompa fájdalom ezzel szemben jóval komolyabb gondot jelezhet, mert ilyenkor általában a fogban található ideg károsodott.

A tompa fogfájás jellemzői:

 • általában forró italok, ételek váltják ki,
 • jelentős ideig (napokig, hetekig) elhúzódhat,
 • éjszaka felébredhetünk a fájdalomra,
 • közvetlen kiváltó ok nélkül is kezdődhet a fájdalom,
 • érintésre/kopogtatásra is jelentkezhet.

A tompa fogfájás általában a fogideg (pulpa) károsodását jelzi, hátterében fogszuvasodás vagy a fog sérülése áll. Ilyenkor a gyökérkezelés a legkézenfekvőbb és leghatékonyabb megoldás, mellyel megmenthető a fog.

Elhúzódó fájdalmat okozhat még egy rosszul elhelyezkedő bölcsességfog is, ami általában helyhiány miatt nem képes normál módon előtörni. Ilyenkor a fájdalom lesugározhat a torokra és a nyirokcsomóra is (mely megduzzad), sőt, akár szájzár is kialakulhat – ilyenkor a beteg alig vagy csak részben tudja kinyitni a száját.

Az állkapocs hátsó részén jelentkező fájdalmat okozhatja még fogcsikorgatás vagy állkapocsízületi rendellenesség is, ilyenkor nem csak a fogakban, hanem az állkapocsban is jelentkezhet a kellemetlen érzés.

Intenzív, lüktető fogfájást általában gyulladás, fertőzés vagy tályog okoz, sokszor az arc duzzanata kíséri.

kamilla tea.

A fájdalom enyhítésére vehet be fájdalomcsillapító gyógyszert. Ha a fájdalom tartós és erős, mindenképp orvoshoz kell fordulnia. Addig is alkalmazhatja a régi, jól bevált házi praktikákat, így elrághat egy szegfűszeget, vagy jeges borogatást tehet az arcára.

Fogfájásra leginkább a kamilla, a borsmenta és a zsálya ajánlható. Teájukból készítsünk öblögetőt. Külön-külön is hatékonyak, de mindháromból egyszerre is készíthetünk oldatot. Egy-egy kanállal használjunk belőlük, forrázzuk le három deci vízzel. Ha már langyos, kezdjünk öblögetni vele. Gyulladáscsökkentő és a begyulladt ideget is gyógyítja.

A levendula ecetben megfőzve vagy beleáztatva csillapítja a fogfájást. A kecskerágó levelei mézes borban főzve hatásosak, mint öblögető szer: megszüntetik a száj és ínyfájást. Kiváló fájdalomcsillapító a szederfaselyem.

A szederfa levele, gyökere kevés borban megfőzve enyhíti a fogfájást. A barát szegfű száraz virágából készült füst csillapítja a fogfájást. Többnyire a szegfű virágait apróra vagdalják, és megfőzik, de ebben az esetben a füstje segít.

Fogínysorvadásra, ínyvérzésre ajánlott a kígyós keserűfű – az erős főzetével a szájunk belsejét öblögessük, igen gyors a hatása. A kaliforniai kakukkmák jótékony hatásait az indiánok is ismerték: leveleit megfőzték, vagy forró köveken szárították, föld feletti részeiből pedig nyugtatót készítettek, és leginkább a fogfájást csillapították vele. Az egyiptomiak mirhával és mentával gyógyították a gyulladt fogínyt. Sok nép használja ma is fogfájás enyhítésére a tárkonyt – íze leginkább az édesgyökéréhez hasonló.

Népi gyógymódok

A népi gyógymódok közt szerepel, hogy a fájós fogra paradicsomszeletet, káposztalevelet kell tenni, mondván, hogy ezek „kihúzzák” a gyulladást. A népi hagyomány szerint a propolisz tinktúra használata gyógyír lehet a foggyulladásra. Száj- és fogpanaszokat enyhít az erős kamillateával való öblögetés.

Jó népi módszer a fokhagymás fogfájás-csillapítás is: a fokhagymát szétdörzsöljük, széttörjük, majd bekenjük vele a fájó fog környékét.

Mindenki hallott már a pálinkával öblögetésről – ez is hatásos népi gyógymód. Az arcot a fájós fognál meleg sópárnával is lehet borogatni.

Az akupresszúra

Talán kevesebben hallottak az akupresszúráról – hatása azonban igazolt. Lényege, hogy az agykéreg egy pontjának masszírozása képes megszüntetni a fájdalmat, többek között a fogfájást is. Például, a fülkagylón levő pontok masszírozásával enyhíthető a fogfájás – fogászati rendelésen végzett kísérletek azt igazolják, hogy az agy pontját masszírozva nem csak a fogfájás szűnik meg, de a félelem is, amit azért érez az ember, mert már a fúrógép hangja megijeszti. Fontos azonban tudni, hogy a népi- és egyéb alternatív gyógymódok csak átmeneti megoldást jelentenek a fogproblémákra, azokat elsősorban a fogorvossal kell kezeltetni!

fogselyem használat.

A megfelelő szájhigiénia egészsége fontos részét képezi, és segítségével hatalmas mosollyal tekinthet a világra.
A rendszeres fogmosás és fogselymezés prioritásként való kezelésének hosszútávú előnye, hogy csökkenti a fogszuvasodás és a fogínyproblémák kockázatát.

Forrás: webbeteg.hu, merjmosolyogni.hh
Kép: ismeretlen szerző

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: