Tudjunk meg mindent a sörhasról!

Vajon valóban a sörtől lesz a férfiaknak az-az úgynevezett „sörhas”? Biztos felmerült már bennünk ez a kérdés. És hogy megismerhessük a választ, járjunk utána ezzel kapcsolatosan egy-két dolognak.

Nagy sörhasú ember.

Mit is gondolunk elsőre arról a férfiról, akinek termetes hasát megpillantjuk? Vagy azt, „hogy nos ez a jóember bizony nem veti meg a söritalt”, vagy azt „hogy biztos nem szenved hiányt az ételek terén”. Nos bármi is legyen az első gondolatunk, valójában egy sokkal komolyabb kérdéssel állunk szemben, ami a mai társadalmunkban inkább tartozik a kockázatos egészségügyi tényezők közé mint a jóléthez.

A hasi elhízás nem csupán esztétikai elváltozást, hanem igen súlyos egészségügyi problémát jelent!

Miért hízik valaki csak a hasára?

Centivel mért nagy has.A hízás alapfeltétele a szükségesnél több kalóriamennyiség bevitele, (természetesen ezek a rossz kalóriák csoportjából: cukor, fehér liszt) és a legtöbb estben semmilyen mozgás, vagy a kalóriához képest arányosan kevés testedzés végzésével valósul meg. Ennek eredményeképp a test jobb híján felhalmozza a kapott zsír mennyiségét és háj formájában bizonyos idő után bizony meg is jeleníti azt.

De akkor miért hízik valaki ugyanezen feltételek mellett egyenletesen mindenhova, és valaki miért csak hasra?
A válasz megadására fontos kutatásokat végeznek, és az eddigi eredmények azt bizonyítják, hogy nagymértékben ezért a genetika tehető felelőssé.
Megfigyelték, hogy a has környékén megjelenő súlyfelesleg nem csak zsírt raktároz, de aktív hormontermelő szerepet is ellát, és így testünket folyamatosan káros anyagokkal árasztja el. Ezek az anyagok nagyobb rizikót jelentenek a szív és érrendszeri megbetegedésekre. Mindamellett így a hasra lerakódott zsírszövet teljesen másképp működik, mint a csípőre illetve máshova lerakódott zsírszövet.

Nagy hasú ember a tükörben nézi magát.Talán mondhatjuk azt is, hogy ebben az esetben nem a sör az, ami hizlaló, hanem a genetika adottságok a felelősek hízásunkért. Ugyanis számos olyan esettel találkozhatunk, ahol az emberek nem fogyasztanak sört, vagy csak igazán csekély mennyiséget, mégis megvan az a jellegzetesen kialakult sörhasuk. Bizony itt is a genetikai háttér tehető leginkább felelőssé.
Természetesen ez ne jogosítson fel senkit a mértéktelen sörfogyasztására, mert mint tudjuk minden alkoholtartalmú italnak magas a cukortartalma, ami pedig köztudott, hogy nagy cinkosa a túlsúlyt okozó zsírnak.

Az elhízás mind esztétikailag, mind egészségügyileg is komolyan elgondolkoztató kell, hogy legyen. Számos esetben sok ember számára ismeretlen az úgynevezett rejtett zsírok fogalma. Az ilyen zsírokat szaknyelven vicerális zsíroknak nevezik.

úszógumiEzek a zsírok a létfontosságú szerveinket a hasüregben körülvevő zsírok, melyek aktív szerepet játszanak az anyagcserében. Amennyiben ez túlzott mennyiségben van jelen szervezetünkben, növeli az olyan életet veszélyeztető és a vezető halálokok közé tartozó betegségek kockázatát, mint a szív- és érrendszeri betegségek, és a 2-es típusú cukorbetegség.

Kutatások kimutatták, hogy sajnos a legtöbb túlsúlyos ember elsősorban még esztétikai és nem egészségügyi problémaként kezeli az elhízást. Ezért nagyon fontos lenne meglátni a mögöttes veszélyeket is és a fogyás egészségügyi előnyeit is ugyanolyan fontos előtérbe helyezni, mint a kinézetet!

Mit vonhatunk le tehát mindebből?

Érdemes figyelni arra, hogy kellő testmozgás mellett megfelelően tudjuk szabályozni testsúlyunkat. Sokakban megvan ugyan a kezdeti elhatározás, de az idő múlásával valahogy elfogy a kitartás. De higgyük el, már egy kevés fogyás is nagyban hozzájárulhat a belső szerveinken lévő zsír csökkentésében és tehermentesítésében. Igazából fontos lenne tudatosítanunk, hogy ne hirtelen akarjunk lefogyni, hanem törekedjünk arra, hogy az életmódunkat alakítsuk át egészségessé, biztosítva ezzel a tartós és eredményes súlykontrollálást.

vital.hu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szólj hozzá: